En blogg om att komma i form, hitta löpglädjen och må bra.

lördag 30 juni 2012

Inte bara Moa...

Efter att ha traskat runt på Kolmården i två dagar var jag inte så sugen på att springa idag. Trötta fötter och lite ont i smalbenen. Men jag gjorde som jag brukar när det känns tungt. Lurade mig själv. "Du behöver bara tuffa lite långsamt runt femman. Det viktiga är att du kommer iväg."

 Och iväg kom jag. Men när jag väl var igång så ville inte kroppen alls tuffa lite långsamt. Den ville springa fort. Konstigt det där. Satte nytt personligt rekord! Sprang 5,3 km på 29:52. Vilket ger ett tempo på 5:38 min/km. Så snabbt har jag aldrig sprungit förut. Är otroligt nöjd. :-)


Mia

onsdag 27 juni 2012

Hur träna då?

Hur skall man lägga upp träningen då? Nu är det 66 dagar kvar till Tjejmilen. Förra året när jag bestämt mig för att springa Tjejmilen så kollade jag i tidningar och på nätet och hittade flera olika träningsprogram för att komma i form för diverse lopp. Jag blev trött och tappade sugen bara av att läsa dom. Dom är säkert jättebra och funkar för många. Men måste det vara så krångligt? Intervallträning, tröskelpass, maxpuls, backträning. Och så tidskrävande? Med två barn så har man inte hur mycket tid som helst att lägga på sin träning. Kände att kan man inte bara typ...eh...springa?


Så det är den varianten jag kör på i år igen. Jag bara springer. Planen är att köra tre pass i veckan och ett av dom skall vara långpass. Den rundan jag springer oftast är 5,2 km lång och är en rätt så backig skogsslinga. Långpasset skall så småningom ligga på runt milen och jag håller långsamt på att öka distansen. Det är inte bra för kroppen att öka för fort så man får ta det lite lugnt. För tillfället ligger långpasset på 7,3 km och är en rolig slinga att springa. Både asfalt och skog och lagom kuperad.

Så, jag tuffar på och så får vi se hur det artar sig. Kanske jag lite längre fram i sommar provar något annat, men just nu är det så här jag kör. När jag idag efter 7 km hade kraft att trycka på i sista uppförsbacken kändes det härligt. Nio gånger har jag sprungit sedan två-månaders uppehållet. Det finns hopp! Och 66 dagar är en evighet! ;-)

Ha´det bra!


Mia





måndag 25 juni 2012

Varför löpning?

Tre anledningar till att jag har fastnat för löpning:
  1. Frisk luft
  2. Enkelt
  3. Bärbart

Frisk luft: Jag mår bra av att vara utomhus i friska luften. Kommer jag dessutom ut i naturen så är det ännu bättre. Fågelkvitter och skogsdoft. Härligt!

Enkelt: Bara att ta på sig lämpliga kläder och ge sig ut. Motionen finns direkt utanför dörren om man vill. En motionsform som funkar bra att utföra på egen hand. Ingen träningskompis att bestämma tid med behövs. Inga banor eller pass att boka i förväg.

Bärbart: Skor och kläder för löpning är lätt att packa med sig när man åker bort. Ett perfekt sätt att lära känna en ny plats är att springa en sväng. Jag har sprungit på Irland, på Öland, vid svärisarnas sommarställe och på Åland. Min man sprang till och med när vi var i Singapore och Thailand förra året. Men vid den temperaturen ligger jag helst i skuggan eller i vattnet...


Mia


lördag 23 juni 2012

Ny blogg!

Hej och välkommen till min nya blogg! "Trädgårdstoken springer". 

Trädgård och löpning är mina stora fritidsintressen. Trädgård har jag bloggat om i några år och nu är det dags att börja blogga lite om löpning. Tänkte att ni kunde få hänga med när jag försöker komma i form inför Tjejmilen 2012. Som ni ser på klockan ovan så är det inga världsrekordtider direkt. Jag håller fortfarande på med grundträningen, som det så fint heter. Proffsen har redan klarat av grundträningen för i år och vässar nu formen inför årets alla lopp. Jag är inget proffs och har dessutom haft ett uppehåll i löpningen på två månader. (Det kom en trädgård emellan...) Nu är det bara att nöta på, få rutiner, bättre kondis och lite muskler. Förra året tog jag mig runt Tjejmilen på 57:07. I år siktar jag på 56 min. Vi får se hur det går...

Allt gott!


P.S. Vill du hellre läsa om trädgård så titta in hos Trädgårdstoken (www.tradgardstoken.se)